Blogi

Proakatemia oppimisympäristönä

”Ompa kiva, että ammattikorkeakoulussa on mahdollisuus harjoitella yrityksen perustamista leikkirahalla” – oli ajatukseni, kun kuulin ensimmäistä kertaa Proakatemiasta. Tajusin kumminkin hyvin pian tutustuessani akatemiaan paremmin, että kyseessä ei tosiaankaan ole monopolirahat vaan ihka oikea osuuskunta, riskeineen päivineen tulisi olla perustettuna jo ensimmäisenä opiskeluvuonna. Kuinka voi olla mahdollista, että tietämättömät opiskelijat perustavat yrityksen? Ja siis minkä yrityksen? Miten se tapahtuu? Nämä samat kysymykset ovat varmasti pyörineet usealla mielessä ennen kouluun hakua, ja pahimmassa tapauksessa niin kuin minulla, vielä tälläkin hetkellä.  

Ensimmäinen opiskeluvuosi on kohta jo päätöksessä ja istahdin alas pohtimaan mitä kaikkea onkaan matkan varrella tapahtunut. Mietin mielessäni, onko vuosi tosiaan ollut kaikille näin tapahtumarikas ja jopa yhtä hurja kuin minulle? Siirryttyämme Tammikuussa Kuntokadulta Proakatemialle, olemme kokeneet yksilöinä ja tiiminä monta hyvää, että huonoa vaihetta. On ollut niitä kuuluisia ylä-, ja alamäkiä ja tämähän kuulostaa aika lailla yrittäjän arjelta? Kasvua näin lyhyen ajan sisään ei varmasti yhdenkään matkasta puutu.  

Syyslukukaudella opiskelimme perusopintoja, jotta olisimme valmiudessa heti vuodenvaihteen jälkeen aloittamaan tiimiyrittäjinä. Miten nämä meidän opinnot sitten eroavat perus tradenomiopinnoista? Kaikissa opinnoissamme huomioitiin se, että olimme yrittäjyyslinjalla. Arvonlisäveroja laskettiin, kirjanpitoa tehtiin ja jopa juridiikkaa mietittiin yrittäjän näkökulmasta. Ehkä tärkeimpänä itse koin viestinnänkurssin, sillä viestinnän tärkeyttä ei voi liikaa korostaa.  

Heti tammikuussa järjestimme tiimien välisen myyntikilpailun, jossa pääsin toimimaan teamleaderinä. Meillä oli kaksi päivää aikaa myydä Sport and Business -seminaarin lippuja yrityksille ja kuluttajille. Somen räjähtäessä markkinointipostauksista sain useita kyselyitä kavereilta ja tuttavilta: ”siis mikä tämä on? Oletko siis koulussa vai töissä? Miten teet tuollaista koulussa?” Tajusin, että aivan liian iso osa ihmisistä ei ole tietoisia siitä, mikä Proakatemia on. Proakatemian opintoihin kuuluvat pääsääntöisesti pajatunnit, esseepisteet, projektorit ja projektit.  

Monille muille korkeakouluopiskelijoille jo sana paja herättää ihmetystä, mutta mielestäni pajat on tärkein dialogitaitojen oppimiseen käytetty työkalu. Tiimioppimisen taitoja ja tunneälykkyyttä pääsee treenaamaan pajatilanteissa toden teolla. On hyvin tärkeää, että kaikki tiimin jäsenet osallistuvat ja tuovat itsestään aina jotain keskusteluihin. Pajojen ideana on dialogin muodossa keskustella tärkeistä aiheista, saada luotua hyvää vuorovaikutusta ja tehtyä isoja päätöksiä yrityksen kannalta. Projektorit ovat taas yhteisön tapahtumia, joita jokainen tiimi vetää vuorotellen. Siellä käydään läpi jokaisen osuuskunnan taloudelliset avainluvut ja sen hetkinen tilanne.  

Tällaiselle nopeatempoiselle ja tekemisen nälkäiselle ihmiselle Proakatemia on juuri oikea paikka. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa yhteisön ja tiimin asioihin, jotta voisimme luoda mahdollisimman monipuolisen oppimisympäristön. Joustavuus ja ymmärtäminen tänä päivänä tiimiopiskelussa on avainasemassa, varsinkin nyt epävarmana aikana, jota elämme vallitsevan tilanteen vuoksi.  

Olen todella ihmeissäni, kuinka nopeasti pystyimme muokkaantumaan täysin etäopiskelumoodiin, vain parin päivän varoajalla. En olisi ikinä kuvitellut, että tiimioppinen voi tapahtua samalla lailla etänä, tai että projektit voidaan silti hoitaa, kun asenne vain on oikea. Koronatilanne on hyvin ikävä, ja poissulki jo monen ennalta suunnitellun projektin toteutuksen. Oli yksinkertaisesti mietittävä, mitä tämä tilanne meille mahdollistaa. Mitä voimme tehdä auttaaksemme ihmisiä tässä tilanteessa? Mitä voimme tehdä, että projektipisteet täyttyvät, tiimin kassavirta juoksee ja keväälle saataisiin ohjelmaa muiden hommien peruuntuessa? Oli vaihtoehto jäädä joko tuleen makaamaan tai kääntää tilanne voitoksi. 

Olen hyvin tyytyväinen meidän huippujengiin, osuuskuntaamme Revenaan! Olen myös erittäin tyytyväinen Proakatemiaan ja sen mahdollistamiin asioihin. Tällä hetkellä meillä on täydessä tohinassa ainakin neljä eri projektia. Kauppakassien keräys K-Supermarket Ratinassa, joka työllistää yli tiimirajojen noin kahdeksan ihmistä kuutena päivänä viikossa. RevenaKids, joka tuo iloa ja liikuntaa lasten päiviin koronatilanteen vallitessa. Pihuri, jossa meidän tiimin poikapoppoo hoitaa asiakkaiden pihat priimakuntoon ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä jo kaikille tuttu Tönö-kahvila.  

Alkutalvi ja kevät on ollut hyvin opettavaista ja tunnerikasta aikaa. Toivon toden teolla, että raskaan, mutta palkitsevan kevään jälkeen voimme palata syksyllä Proakatemialle!  

                                                                                                                                  -Sanni 

  • Kuinka tiimiytyä etänä?

     Tiimityöskentely ja tiimiytyminen ovat Proakatemialla avainasemassa. Kun lähes kaikki työt tehdään porukalla, on ensiarvoisen tärkeää, että tiimiläisten kesken on hyvä yhteishenki, sillä muuten hommasta ei tule yhtään mitään.   Koronaviruksen pakottaessa kaikki etätöihin, normaali kanssakäyminen katoaa tyystin. Yhteiset aamu- ja

    Read More

  • Etätyöskentelyn haasteet

    ETÄTYÖN JA PERHEARJEN YHDISTÄMINEN – ANNIKA  Vielä muutama viikko takaperin meidän perheessämme herättiin kukonlaulun aikaan klo 6 aamulla. Nopeiden aamutoimien jälkeen ulko-ovi kolahti ja koko porukka poistui kotoa päiväkodin kautta työpaikoille. En olisi tuolloin uskonut,

    Read More